Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανά­παυση, οκτώ ώρες ύπνος».

Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα εκεί­νης της αιματοβαμμένης πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο, που έμελλε να σφραγί­σει τους αγώνες του παγκόσμιου εργατι­κού κινήματος για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Βέβαια ο αγώνας των εργαζομένων για την καθιέρωση του οχταώρου είχε αρχίσει

πολύ πριν, από τη δεκαετία του 1860, αλλά το 1884, δύο χρόνια δηλαδή, πριν από τα αιματηρά γεγονότα του Σικάγου, η Αφρικάνικη Ομοσπονδία Εργατών ανακοίνωσε την απόφασή της, που όριζε ότι «από την 1η Μαΐου του 1886 θα καθιερωνό­ταν η οχτάωρη εργασία». Αυτή η απόφαση είχε, όπως ήταν άλ­λωστε φυσικό, την άμεση και ολόθερμη υποστήριξη του συ­νόλου της εργατικής τάξης, αφού οι εργαζόμενοι της επο­χής εκείνης αναγκάζονταν να δουλεύουν 12, 14 και 16 ώρες ημερησίως.

Έτσι όταν την 1η Μαΐου του 1886 οργανώθηκε η μαζική απεργία στο Σικάγο (ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο), η πόλη παρέλυσε. Σύμφωνα ΅ε τα ιστορικά στοι­χεία που αναφέρονται σήμερα , σ' αυτή τη μεγάλη απεργία, πρέπει να πήραν μέρος τουλά­χιστον 360.000 εργάτες 1.200 εργοστασίων από όλη τη χώρα, Μόνο στο Σικάγο απέργησαν περί τις 70.000 εργάτες.

Οι εργοδότες, όμως, είχαν αντίθε­τη γνώμη. Στενά συνεργαζόμενοι ΅ε την αστυνομία και ΅ε τους λογής - λογής μπράβους που διέθεταν, αντέδρασαν έντονα ...

Εκείνη η Πρωτομαγιά έπεφτε Σάββατο και οι απεργοί άρχισαν σιγά-σιγά από το πρωί να καταφθάνουν στον προκαθορι­σμένο χώρο συγκέντρωσης. Η ατμόσφαι­ρα όμως, από τις χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς που είχαν πάρει θέσεις στις στέγες και στις γωνίες των γύρω κτιρίων, ήταν απειλητική. Δεν περίμεναν τίποτε άλ­λο παρά το «σύνθημα» για να επιτεθούν.

Έτσι όταν κάποια στιγμή προσπάθησαν ΅ε βίαιο τρόπο να διαλύσουν ΅ια ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία Χάιμαρκετ (έμεινε πια στην Ιστορία), κάποιος πέταξε εναντίον τους ΅ια βόμβα, σκοτώνοντας έναν από αυτούς.

Αυτό, προφανώς, ήταν και το σύνθημα που περίμεναν. Άρχισαν να πυροβο­λούν

αδιακρίτως εναντίον του πλή­θους των απεργών και των οικογε­νειών τους,

σκοτώνοντας δεκάδες (αλλά και τέσσερις ... αστυνομι­κούς!) και τραυματίζοντας

εκατο­ντάδες. Ταυτόχρονα, συλλαμβά­νουν και οκτώ από τα ηγετικά στε­λέχη του

εργατικού κινήματος, ως υπαίτιους για τη ρίψη της βόμβας, χωρίς βέβαια κανένα

συγκεκριμένο στοιχείο εναντίον τους.

Οι οχτώ συλληφθέντες ήταν οι: August Spies

(Εκδότης εφημερίδας των εργατών), Adolf. Fischer, George Engel, Albert Parsons

(Επικεφαλής του συνδικάτου του Σικάγου), Samuel FieIden, Oscar Neebe, Michael

Schwab και Louis Ungg.

Ακολούθησε ΅ία δίκη, η οποία έχει καταγραφεί στα δικαστικά χρονικά ως «δίκη -

παρωδία» Οι οχτώ συλληφθέντες στα αιματηρά επεισόδια της Πρωτομαγιάς.

του 1886 στο Σικάγο, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Τελικά, εκτελέστηκαν οι τέσσερις.