Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Ομιλία Προέδρου Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης στην συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2019 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης (φώτο)


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι- αγαπητοί μου συμπολίτες 


1η του Μάη. Μια μέρα ποτισμένη με αίμα και αγώνες των εργατών. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι ανταμώνουν στους δρόμους και στις πλατείες. Πορεύονται με τους εργάτες του Σικάγου, με τους εργάτες της πρώτης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, περπατάνε στους δρόμους του ματωμένου Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να κατακτήσει η εργατική τάξη αυτό που της αξίζει. Να εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο, να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου προς άνθρωπο. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να δώσουμε τη δική μας ηχηρή απάντηση στις πολιτικές εξαθλίωσης που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα 8 χρόνια και απέφεραν σκληρά και επώδυνα αποτελέσματα στην κοινωνία. 

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η στοχοποίηση των εργασιακών κατακτήσεων – δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, του Κράτους Πρόνοιας, της Υγείας, της παιδείας, το αφορολόγητο, η υπερφορολόγηση, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η ανεργία, η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, διαμορφώνουν το νέο ζοφερό περιβάλλον. 

Με το βάρος της ευθύνης στην ιστορία και το χρέος στις επερχόμενες γενεές, απεργούμε, διαδηλώνουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και απαιτούμε:


1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 

2. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. 

3. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. 

4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

5. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. 

6. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση. 

7. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. 8. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. 

9. Κατάργηση των διατάξεων που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. 

10. Κατάργηση όλων των μνημονικών νόμων. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι – αγαπητοί μου συμπολίτες 

Σε ένδειξη τιμής των αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης, θα κλείσω με το μοιρολόι που έγραψε ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος αφιερωμένο στο θρήνο της μάνας που έχασε το γιο της στην πρωτομαγιάτικη γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη το 1936. 

«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω, 

Άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω 

Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις 

Άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης.» 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! 

Δαλαγιώργος Γιώργος 
Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης