Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Τιμήθηκε η 46η επέτειος εξέγερσης των ηρωικών αγωνιστών του Πολυτεχνείου στην Κοζάνη


ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ TOP CHANNEL ΚΟΖΑΝΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17-11-2019  



Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλάει ο σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων! 

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι , αγαπητοί μου συμπολίτες. 
Το Πολυτεχνείο αποτελεί κορυφαία αντιδικτατορική έκφραση του ελληνικού λαού ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών που επιβλήθηκε με τη βία, τον Απρίλη του 1967 στην πατρίδα μας, καταλύοντας τη Δημοκρατία. 


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια κορυφαία πολιτική πράξη για ανατροπή της δικτατορίας, για ελευθερία, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. 
Η Φοιτητική εξέγερση μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο. 

Κάθε χρόνο, ο νους μας γυρίζει στην κορύφωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν με τη δράση του φοιτητικού κινήματος ήδη ένα χρόνο πριν, για να μετατραπούν σε χείμαρρο που παρέσυρε τη νεολαία και τον ελληνικό λαό ενάντια στην 7χρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου και κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων που κατέληξε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου. 

Το σύνθημα που τράνταξε τότε όλη την Ελλάδα και που έκανε την σπουδάζουσα νεολαία να βγει μπροστά σε έναν αγώνα, που στη συνέχεια στήριξαν τόσο οι εργάτες αλλά και το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού ήταν το ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Αυτό το σύνθημα παραμένει και σήμερα επίκαιρο στους αγώνες του ελληνικού λαού, για μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στην ανεργία και τη μετανάστευση που εξωθείται μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, στους αγώνες για ελευθερία που μας τη στερούν καθημερινά, αφού μας επιβάλλουν πολιτικές που δεν έχουμε επιλέξει ως λαός. 

Παραμένει και σήμερα επίκαιρο στους αγώνες του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος που έδειξε στην πράξη πως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου μπορεί να πλήξει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, αλλά και κοινωνικά αγαθά εν γένει, όπως η ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευματικών δραστηριοτήτων και εκδήλωση των πνευματικών ανησυχιών του κάθε ατόμου, σε επίπεδο ακαδημαϊκό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, ψυχαγωγικό. Γι’ αυτό λοιπόν η κατάργηση του ασύλου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με τη δύναμη ενός μαζικού και ανασυγκροτημένου κινήματος. 

Επίκαιρο όμως παραμένει και το αίτημα για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι αιματοχυσίες που προκαλούνται από την προσπάθεια των ισχυρών να ελέγξουν τους λαούς, με τραγικά αποτελέσματα.


Εργαζόμενες, εργαζόμενοι , αγαπητοί μου συμπολίτες. 

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τους αγώνες κάθε γενιάς και μας θυμίζει τα διαχρονικά αιτήματα του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία, μας θυμίζει τις αξίες του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης και μας δείχνει το δρόμο: Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται. 


Ζήτω το Πολυτεχνείο!

Δαλαγιώργος Γιώργος -Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης