Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Γ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΑΔΕΔΥ: Νέα 24ωρη απεργία
Γράφει ο/η Β.Σ.
20.02.09
 Σύσκεψη με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Κοζάνης που ανήκουν στη δύναμή του, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το Νομαρχιακό Τμήμα Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, παρουσία του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Κίτσιο, των προέδρων και των μελών των σωματείων. Θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η ενημέρωση των μελών για την νέα 24ωρη απεργία που προκήρυξη η ΑΔΕΔΥ για τις 25 Φεβρουαρίου και την καλύτερη διοργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη την ίδια μέρα. Της σύσκεψης προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου και ενημέρωση των δημοσιογράφων πάνω στα αιτήματα του κλάδου. Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, Δημήτριος Ντέντης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι:
«Η χρόνια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, ο περιορισμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, η καθυστέρηση της καταβολής των συντάξεων που φτάνει τους 18 μήνες, η υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ που σύντομα θα προκαλέσει νέα κατάργηση των συμβάσεων, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, η υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και η διαρκής κοροϊδία για νέο μισθολόγιο είναι αποτέλεσμα όλων των κυβερνητικών επιλογών».
Από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας Δημήτρης Κίτσιος επεσήμανε πως η Κοζάνη ως πόλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ένα από το 8-10 σημεία πανελλαδικά που θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση. Ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε γενικότερα στην οικονομία της χώρας μας, την οποία τη χαρακτήρισε «μεσαίας ταχύτητας λέγοντας μάλιστα πως «είμαστε κατά βάση οικονομία με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπορούν οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες να είναι αυτές που θα ρυθμίζουν την έξοδο από την κρίση και το πώς θα επιμεριστεί το κόστος στα κοινωνικά στρώματα».
Επίσης, μίλησε για το υποβαθμισμένο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο τομέα όπως το ΟΠΑΔ (που αφορά την περίθαλψη) και το Ταμείο Πρόνοιας (που αφορά το εφάπαξ) στα οποία «η ευθύνη του κράτους είναι τεράστια» όπως είπε. Έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλες πολιτικές που οδήγησαν σε προβλήματα τον ΟΠΑΔ, με τους προμηθευτές και τους γιατρούς του να μην έχουν πληρωθεί τίποτα εδώ και τρία χρόνια, αλλά και τον ΤΠΔΥ με τους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους να μην έχουν πάρει τα εφάπαξ τους από τον Νοέμβριο του 20007 και έπειτα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κίτσιος, προσωρινά το πρόβλημα με τον ΟΠΑΔ έχει λυθεί, ωστόσο ο ίδίος εκτιμά ότι τα χρήματα που υπάρχουν επαρκούν μόλις για λίγους μήνες, για αυτό και ζητά «άμεση κρατική επιχορήγηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Στη σύσκεψη που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών για τα αιτήματα της απεργίας και διοργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης της 25ης Φεβρουαρίου.